Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Η τοποθέτηση μας μπροστά στον Εσταυρωμένο

Η τοποθέτηση μας μπροστά στον Εσταυρωμένο

Η τοποθέτηση μας μπροστά στον Εσταυρωμένο

Η τοποθέτηση μας μπροστά στον Εσταυρωμένο

Το μήνυμα της Κυριακής 1 Απριλίου 2018: «Η τοποθέτηση μας μπροστά στον Εσταυρωμένο»

Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Βαΐων μας διηγείται δύο γεγονότα: την προσφορά του μύρου από τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου και τη θριαμβευτική είσοδο του Μεσσία στα Ιεροσόλυμα, που έγινε έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα.

Ο Κύριος εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα και ο λαός γεμάτος ενθουσιασμό τον υποδέχεται. Η κραυγή «ωσαννά», που σημαίνει «σώσε μας», «ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ», δείχνει ότι ο λαός βλέπει τον Χριστό σαν τον ελευθερωτή που θα δώσει λύση στα προβλήματά του. Είναι πραγματικά βασιλιάς ο Χριστός, όμως η δόξα του βρίσκεται πάνω στο σταυρό, η δύναμή Του στην αγάπη, και η επικράτειά Του στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Χριστός γνωρίζει πόσο θολές είναι οι πηγές του ενθουσιασμού του όχλου, πόσο επιφανειακά είναι τα αισθήματά του. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν ανακηρύχθηκε βασιλεύς ο ενθουσιασμός μεταβλήθηκε σε αποκαρδίωση και περιφρόνηση. Οι πολλοί τον εγκατέλειψαν, οι άλλοι δεν δίστασαν να σμίξουν τις φωνές τους με τους διώκτες, φωνάζοντας μπροστά στον Πιλάτο: «Άρον άρον, σταύρωσον Αυτόν».

Ο άνθρωπος του κόσμου τούτου θέλει τη σιγουριά και τη δύναμη, θέλει να εξασφαλισθεί με την εξουσία· κάνει ο,τι μπορεί για να σταθεί γερά στα πόδια του. Η βασιλεία του Χριστού δεν έχει σχέση με τα εξωτερικά κοσμικά σχήματα, με την οργάνωση, με τη δύναμη, είναι βασιλεία αγάπης και ειρήνης. Γι’ αυτό και ο βασιλιάς Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα καθισμένος πάνω σ’ ένα ονάριο, εκπληρώνοντας έτσι σχετική προφητεία της Π. Διαθήκης. Ο θρόνος προς τον οποίο σπεύδει να εγκατασταθεί είναι ο σταυρός. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο ευαγγελιστής Ιωάννης συνδέει τη δόξα με το σταυρό και όταν ο Κύριος λέει «εδοξάσθη», εννοεί ότι σταυρώθηκε και δια του σταυρού οδηγήθηκε στο θρίαμβο της Αναστάσεως.

Ο σταυρός του Χριστού δεν είναι απλώς ένα σημαντικό γεγονός του παρελθόντος που τέμνει σαν ορόσημο την ιστορία. Είναι ένα γεγονός συνεχώς παρόν μέσα στον κόσμο που φανερώνει την αγάπη του Θεού, είναι η μεγαλειώδης αποκάλυψη της Θείας στοργής και το αποκορύφωμα των ενεργειών του Θεού για τη λύτρωση της ανθρωπότητος.

Μπροστά στο σταυρό του Χριστού προσκαλείται ο κάθε άνθρωπος να πάρει θέση, διότι δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος. Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, η οποία αποτελεί ένα προανάκρουσμα της ιστορίας του πάθους αλλά και της αναστάσεως του Χριστού, μας καλεί να πάρουμε θέση έναντι του ζωηφόρου σταυρού. Από το αν τοποθετηθεί κανείς όπως ο Ιούδας η όπως η Μαρία, όπως οι Φαρισαίοι η όπως οι μαθητές θα εξαρτηθεί ο θάνατος η η ζωή του.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις