Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Χαίρε Παρασκευή, αθλήτρια του Χριστού…

Χαίρε Παρασκευή, αθλήτρια του Χριστού…

Παρασκευή, αθλήτρια του Χριστού Το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή, αθλήτρια του Χριστού και ο Άγγελος

Η Αγία οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή (2ος αι.) γεννήθηκε στη Ρώμη από ευσεβείς γονείς, που πέθαναν όταν αυτή ήταν μόλις είκοσι χρονών.

Τότε μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου.

Η δράση της έγινε γνωστή στον αυτοκράτορα Αντωνίνο, ειδωλολάτρη ακόμα τότε, που την κάλεσε και προσπάθησε να τη μετατρέψει στην ειδωλολατρία.

Βλέποντας την εμμονή της στην πίστη του Χριστού, πρόσταξε να της βάλουν στο κεφάλι μια πυρακτωμένη σιδερένια περικεφαλαία.

Ο Θεός όμως τη φύλαξε και δεν έπαθε τίποτα. Τότε ο βασιλιάς την έστειλε δεμένη στη φυλακή, ώσπου να σκεφθεί τι θα της έκανε. Εκεί η αγία προσευχόταν με δάκρυα κι έλεγε:

– Κύριε, στήριξέ με στην αληθινή πίστη Σου και λύτρωσέ με από τις παγίδες του εχθρού, «ότι προς Σε ήρα την ψυχήν μου»! Ενώ προσευχόταν, γύρω στα μεσάνυχτα, εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου, που κρατούσε στα χέρια του φωτεινό σταυρό, καλάμι, σπόγγο και στεφάνι.

– Χαίρε Παρασκευή, αθλήτρια του Χριστού, της είπε. Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια των τυράννων. Γιατί ο Κύριος, που έπαθε και σταυρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων, θα είναι βοηθός σου!

Αμέσως ο άγγελος την έλυσε από τα δεσμά κι έγινε άφαντος.

Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν, αλλά η αγία έμεινε σώα. Τελικά ο αυτοκράτορας Αντωνίνος πίστεψε και βαπτίστηκε χριστιανός, αφού η αγία τον γιάτρεψε από τύφλωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Σχετικά άρθρα:
Εμφάνιση Αγίας Παρασκευής: «Είμαι η Παρασκευή!»
Νηστεία των Χριστουγέννων
Θαύμα Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη – Η τυφλή που βρήκε το φως της


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις