Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων. Επίσης παρέστησαν πολιτικοί, τοπικές αρχές από την Φλώρινα, κλήρος και λαός.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, ανέφερε: «Καλείσαι να αναλάβεις μία Μητρόπολη ακριτική. Η Φλώρινα είναι μία πόλη-γέφυρα που ενώνει τη χώρα μας με τους γειτονικούς λαούς. Η Επαρχία που σου έλαχε είναι από κάθε άποψη ξεχωριστή. Αναλαμβάνεις μία Μητρόπολη που τον περασμένο αιώνα ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της δράσης του αείμνηστου Μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη. Θυμίζω μόνον ότι κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πραγματοποιούσε γύρω στα 3.000 συσσίτια καθημερινώς. Πέρα από τον τρόπο που χειρίστηκε επιμέρους ζητήματα, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον αποστολικό του ζήλο και το θυσιαστικό του πνεύμα. Αλλά και ο διάδοχός του, ο Σεβασμιώτατος πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, τον οποίον έχεις την τιμή να διαδέχεσαι, διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος, το μειλίχιο χαμόγελό του και την στοργική του μέριμνα, εξ ου και η αγάπη του ποιμνίου του προς το πρόσωπό του».

Εν συνεχεία, τόνισε: «Η Ιερά Σύνοδος σού αναθέτει το υψηλό λειτούργημα του Επισκόπου. Αυτό το λειτούργημα δεν έχει κοσμικό υπόβαθρο, αλλά θεολογικό. Η περιβολή με τα ιερά άμφια αυτό ακριβώς θέλει να υπενθυμίζει, πως ο κάθε Επίσκοπος πρέπει να αγωνίζεται, να σκέπτεται και να ενεργεί, όπως θα ενεργούσε ο Μέγας Αρχιερεύς, ο Ιησούς Χριστός. Αυτός είναι το αρχέτυπο κάθε Επισκόπου. Οι πιστοί της περιοχής σου χαρακτηρίζονται από θρησκευτική ευαισθησία. Τα θρησκευτικά τους ενδιαφέροντα είναι έντονα. Αυτήν την πραγματικότητα καλείσαι να αξιοποιήσεις και να συνεκτιμήσεις. Καλείσαι να διαποιμάνεις τους πιστούς της ακριτικής αυτής Επαρχίας με διάκριση, με αγάπη και με ταπείνωση. Πιστεύω ότι η πολυετής εμπειρία σου σε ευθυνοφόρες θέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως θα σε βοηθήσει στο νέο αρχιερατικό σου ξεκίνημα».

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Καλούμαι σήμερα να γίνω τύπος Χριστού, να μετέχω στο τριπλό αρχιερατικό αξίωμά Του· του λειτουργού των μυστηρίων, του διδασκάλου του Ευαγγελίου και του εμπνευστού του φιλανθρωπικού έργου, όχι μόνο με τους λόγους μου, αλλά κυρίως με τη ζωή μου. Χειροτονούμαι να υπηρετήσω τον κάθε άνθρωπο, ‘‘υπέρ ων Χριστός απέθανε’’. Στόχος μου· ο αγιασμός και η σωτηρία, πρώτα της ψυχής μου και ύστερα του ποιμνίου που η Εκκλησία μού εμπιστεύεται. Στους ασθενείς ώμους μου θα τοποθετήσει το ωμοφόριο για να μου θυμίζει την ευθύνη που έχω για κάθε άνθρωπο, και του πλανεμένου, αλλά και του αδελφού εν Χριστώ, ώστε από εδώ και πέρα η ζωή μου να είναι μία συνεχής αναζήτηση των ανθρώπων στον δρόμο για τη Βασιλεία των Ουρανών».

Ευχαριστώντας θερμά και καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, είπε: «Προσεύχομαι σεμνά, ώστε η ταπείνωσή Σας, η ειρήνη Σας, η σωφροσύνη Σας, η αγάπη Σας, το εκκλησιαστικό φρόνημά Σας να είναι για μένα και την αρχιερατική μου πορεία ένα διαρκές μάθημα. Ξέρω ότι δεν επιθυμείτε την προβολή, γι’ αυτό και είστε λαοπρόβλητος. Γνωρίζω ότι δεν τυφλωθήκατε από τη λάμψη της εξουσίας, γι’ αυτό και είστε θεοφώτιστος. Καταθέτω την κοινή άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Προκαθήμενος των έργων και της αγάπης, της απλότητας στη ζωή και της ταπείνωσης στην ψυχή. Μου δείξατε ανύστακτο, φιλόστοργο και πατρικό ενδιαφέρον. Σας ανταποδίδω την προσευχή μου, την υπακοή μου, και την αφοσίωσή μου σε Εσάς και την Εκκλησία».

Κλείνοντας τον χειροτονητήριο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος, αναφερόμενος στους προκατόχους του Μητροπολίτες Φλωρίνης και τον πιστό λαό της Επαρχίας του, προσέθεσε: «Ιδιαιτέρως, με συγκινεί το γεγονός ότι εξελέγην και χειροτονούμαι Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, στην πολυβασανισμένη Μακεδονία μας και διαδέχομαι δύο μεγάλους Επισκόπους. Τον θρυλικό κυρό Αυγουστίνο και τον αγιοπνευματικά χαριτωμένο κ. Θεόκλητο, των οποίων, του μεν πρώτου την πρεσβεία επικαλούμαι, του δε δευτέρου την ευχή και τη στήριξη επιζητώ. Η καρδιά μου αυτή την ώρα πλημμυρίζει από αγάπη και ευθύνη για τον ευλογημένο κλήρο και λαό της λαχούσης μοι θεοσώστου Επαρχίας Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Ασπάζομαι τον καθένα και την καθεμία ‘‘εν φιλήματι αγίω’’. Γνωρίζω καλά πως είναι άνθρωποι ευλαβείς και ευσεβείς, προσδεδεμένοι στις παραδόσεις της πίστεώς μας, καθώς και άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας. Σας διαβεβαιώνω, πατέρες και αδελφοί, ότι θα αγωνιστώ με όλη τη δύναμη και θα προσφέρω και τη ζωή μου για την πνευματική σας οικοδομή επειδή η φιλανθρωπία του Θεού με ελέησε να ποιμάνω μία πνευματικά καλλιεργημένη Επαρχία».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου»:

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τελεί μνημόσυνο για τα θύματα του πολέμου της Γάζης
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος
23 Οκτωβρίου: Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων
22 Οκτωβρίου: Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο