Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Το χρέος των παιδιών απέναντι στους γονείς

Το χρέος των παιδιών απέναντι στους γονείς

Άγιοι Προστάτες Εγκυμοσύνης, Τοκετού και Παιδιών Το χρέος των παιδιών

Το χρέος των παιδιών

Δεν έχουν μόνο οι γονείς υποχρεώσεις έναντι των παιδιών. Έχουν και τα παιδιά τις δικές τους υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό και ο νόμος του Θεού προστάζει: «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου».

Και ο απόστολος Παύλος θα μας πη: «Τα τέκνα υπακούετε τοις γονεύσιν υμών εν Κυρίω».

Και ερμηνεύει ο Χρυσορρήμονας διδάσκαλος της Εκκλησίας μας: «Κύταξε πως θαυμαστό επιστέγασμα τοποθέτησε η Γραφή την τιμή και το σεβασμό προς τους γονείς. Και πολύ φυσικά. Διότι αυτοί οι γονείς ύστερα από τον Θεό συνήργησαν στο να έλθουν τα παιδιά στη ζωή. Επομένως έχουν κάθε δικαίωμα πρώτοι αυτοί να απολαύσουν τα αγαθά της υπακοής των παιδιών τους και έπειτα όλοι οι άλλοι άνθρωποι».

Τονίζει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Εκείνος που αρνείται τον πατέρα του, εύκολα μπορεί να αρνηθή και τον μεγάλο Θεό».

Γι’ αυτό «μέγιστη ευσέβεια ωρισμένη από τον Θεό, πρώτα να τιμάς τους γονείς σου».

Τα ανθρώπινα βέβαια προβλήματα είναι πάντοτε τα ίδια. Και στα χρόνια εκείνα υπήρχαν τα δύστροπα παιδιά που περιφρονούσαν τους γονείς τους και αντιμιλούσαν αδιάντροπα, και σήμερα υπάρχουν.

Ας το ακούσωμε από τον αγ. Γρηγόριο τον θεολόγο (Το χρέος των παιδιών):

«Πατέρα μου, αν με γέννησες μικρή χάρι όχι για μένα, αλλά στον πόθο σου και στην σάρκα υποχωρώντας με γέννησες. Κι έπειτα με μεγάλωσες, γιατί όχι, αφού με γέννησες;».

Τι φωνή αχάριστη! του κόσμου καταστροφή και της μεγάλης δημιουργίας».

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Απαραίτητη η πραότητα του πατέρα.

Συνεχίζει ο άγιος:

«Η πραότητα των γονέων στα ατίθασα παιδιά τους μπορεί να έχη θετικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές ο πατέρας υποχωρεί σε επίμονες κακίες ανόσιου παιδιού. Ο ένας ριγμένος στα ζάρια, ο άλλος στο ποτό και σε φλογισμένους έρωτες που χάλασαν τα σπίτια. Ο άλλος σήκωσε χέρι στον πατέρα. Ο καλός πατέρας κατάπιε την οργή του».

Πολλά από όσα βλέπουν οι γονείς κάνουν πως δεν τα βλέπουν από αγάπη προς τα παιδιά τους. Η πραότητα του πατέρα πάντοτε συγκρατεί τα παιδιά, ενώ η αλαζονεία γεννά το θράσος. Και όταν η υπακοή που ζητούν οι γονείς είναι αντίθετα με το θέλημα του Θεού;

Να η απάντησις που δίνει ο θείος Χρυσόστομος:

«Βεβαίως είναι αδύνατο ο πατέρας να μην αγαπά το παιδί του, ή να διατάξη να κάνη πράγματα αντίθετα στο θέλημα του Θεού. Επειδή όμως μπορεί να βρεθούν και τέτοιοι άνθρωποι, γι’ αυτό και ο απόστολος Παύλος πρόσθεσε το “εν Κυρίω”. Δηλαδή, λέγει στο παιδί, πρόσεξε μην προσκρούσης στο Θεό υποτασσόμενος σε όσα ξένα προς το θέλημά Του θα σου πουν οι γονείς σου. Τότε θα παρακούσης και δε θα πας αντίθετα με το θέλημα του Θεού».

Δυστυχώς υπάρχουν και γονείς που διδάσκουν στα παιδιά τους ασεβή και αμαρτωλά πράγματα.

Τότε “πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανρώποις”. Τότε θα πη το παιδί: «Πατέρα μου, σε αγαπώ και σέβομαι, αλλά αυτό που μου ζητάς δεν μπορώ να το κάνω. Εάν το κάνω θα λυπήσω τον Θεό. Σε παρακαλώ, μην επιμένης».

Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα πολλά και να αναπτύξουμε και διάφορα άλλα θέματα με την διδασκαλία των Οικουμενικών Διδασκάλων. Θα χρειασθούν όμως γι’ αυτό πολλοί τόμοι.

«Η οικογένεια κατά τους τρεις ιεράρχες»,
Βενέδικτου Ιερομονάχου Αγιορείτου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο