Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Αγαπάτε τους εχθρούς σας…

Αγαπάτε τους εχθρούς σας…

Αγαπάτε τους εχθρούς σας

Αγαπάτε τους εχθρούς σας…

Σύνηθες φαινόμενο ιδίως στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, είναι η διεκδίκηση με κάθε τρόπο της αύξησης του μεριδίου στον πλούτο. Άλλοι κινούμενοι από ένα αίσθημα δικαίου, άλλοι βασιζόμενοι στην πλεονεξία τους, άλλοι αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ομαλών κοινωνικών συνθηκών, κάνουν λόγο για το «δίκαιο του αγώνα», εξεγείρουν ανθρώπους, μάχονται και αντιμάχονται σε μία προσπάθεια να κατακτήσουν και να κατοχυρώσουν οικονομικά δικαιώματα και απολαβές.

Βεβαίως, είναι γεγονός ότι η ανισοκατανομή του πλούτου -είτε σε διακρατικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο- είναι η κυρίαρχη. Σκληρή πραγματικότητα, η οποία πυροδοτεί βιαιότητα, ωμότητες, ανθρωπιστικές κρίσεις και κυρίως σκλήρυνση της καρδιάς, μηδενιστικά πιστεύματα και αναπαραγωγή της ανομίας και της αδικίας.

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός, χωρίς να κάνει καμία οποιουδήποτε τύπου οικονομική ανάλυση, υποδεικνύει πώς ο άνθρωπος θα έχει «μισθό» πολύ. Καταρχήν, που; Στο παρατιθέμενο απόσπασμα δεν καταγράφεται η συνήθως αναμενόμενη φράση «εν τω ουρανώ», την οποία με δόση ειρωνείας των λόγων του Χριστού συνηθίζουν να αναφέρουν πολλοί.

Ο Κύριος μιλά για την ανθρώπινη καθημερινότητα, τη ζωή στη συνέχειά της, τον άνθρωπο ως πρωταγωνιστή στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Επομένως, κάνοντας λόγο για μισθό ο Χριστός δεν αναφέρεται στη μέλλουσα θεία ανταπόδοση και δωρεά, υπονοεί κάτι το οποίο έχει εφαρμογή στη γη, αλλά αντέχει και στην αιωνιότητα.

Και τι ακριβώς συνιστά; Κάνετε στους άλλους ανθρώπους ό,τι θέλετε εκείνοι να κάνουν σ’ εσάς. Προλάβετε τους στην αγάπη, ξεπεράστε τους στην προσφορά, φροντίστε τους, ώστε να νιώσουν αγάπη. Αν αγαπάτε μόνον όσους σάς αγαπούν ποιο το όφελος; Κι αν κάνετε καλό σε όσους σάς ευεργετούν, πάλι ποιο το όφελος; Κι αν δανείζετε μόνο σε όσους ελπίζετε ότι θα σας τα επιστρέψουν και πάλι, ποιο το όφελος;

Εσείς οι Χριστιανοί όμως, όσοι φέρετε το όνομά μου ως χαρακτηριστικό σας, αγαπάτε τους εχθρούς σας, κάνετε το καλό σε όλους ανεξαιρέτως και αδιακρίτως και δανείστε χωρίς να οδηγείτε στην απελπισία κανέναν. Μόνο έτσι εξασφαλίζετε πραγματικά μεγάλη ανταμοιβή και θα είστε υιοί του Θεού, καθώς θα του έχετε μοιάσει στην ευεργεσία και την αγάπη.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Αγαπάτε τους εχθρούς σας…»:

Απόστολος Κυριακής Β´ Λουκά 30-9-2018
Ευαγγέλιο Κυριακής Α´ Λουκά 23-9-2018
Η ευλογία του Θεού
Ευαγγέλιο Κυριακής μετά την Ύψωσιν 16-9-2018

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο