Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κρήτη

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κρήτη

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κρήτη

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κρήτη

Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει: «εἴ τίς τόν ναόν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός· ὁ γάρ ναός τοῦ Θεοῦ ἅγιός ἐστιν, οἵτινές ἐστε ὑμεῖς» (Α΄ Κορινθίους 3,17).

Ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, καλούμε για μια ακόμη φορά τό πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας, κατά στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας που ζούμε, να υπακούσουμε στη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, διαφυλάσσοντας την υγεία του σώματός μας, ως ναού του Αγίου Πνεύματος, με την παραμονή μας στα σπίτια μας, ακόμη και αυτές τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα που ακολουθούν.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες των ημερών αυτών, θα μεταδίδονται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (99,7 fm), το «Ράδιο Κρήτη» (βραδινές Ακολουθίες) και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV»

Βάσει της ΚΥΑ των κ.κ. Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας Δ1α/ΓΠ οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄1178/06.04.2020) και κατόπιν συναντήσεως με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου, Ταξίαρχο κ. Νικόλαο Σπυριδάκη, πληροφορούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς τα παρακάτω, προκειμένου να γνωρίζουν και να πράξουν αναλόγως όταν χρειάζεται:

1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές.

2. Επιτρέπεται η λιτή και απέριττη τέλεση των Ιερών Ακολουθιών σε όλους τους Ναούς, με κλειστές θύρες, έχει δε καθοριστεί με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ιδιότητα των προσώπων που δικαιούνται να συμμετέχουν σε αυτές καθώς και ο μέγιστος επιτρεπόμενoς αριθμός.

3. Κωδωνοκρουσίες θα λάβουν χώρα μόνο κατά την Μ. Παρασκευή μετά την Αποκαθήλωση (πένθιμα) και τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου (χαρμόσυνα).

4. Απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών.

5. Η περιφορά του Επιταφίου καθώς και η τελετή της Αναστάσεως, θα γίνουν εντός των Ιερών Ναών, μέ κλειστές τις θύρες. Λιτανεία της Αναστάσεως (στον εσπερινό της αγάπης όπου γίνεται), δε θα πραγματοποιηθεί.

6. Την Μεγάλη Παρασκευή και την Δευτέρα του Πάσχα δεν θα μεταβούν στα Κοιμητήρια Ιερείς, παρά μόνον για κηδείες και δεν θα τελεσθούν «Τρισάγια». Διευκρινίζεται δε ότι ούτε εντός των Ιερών Ναών θα τελεσθούν ατομικά «Τρισάγια».

7. Περί της ελεύσεως του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, δεν γνωρίζουμε αν φέτος θα αφιχθεί στον Τόπο μας.

8. Επειδή η κατ᾽ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών προς Ι. Ναούς για ατομική προσευχή δεν προβλέπεται από την Πολιτεία, παρ᾽ όλο που η Εκκλησία το είχε ζητήσει, δεν επιτρέπεται η προσέλευση των ευσεβών Χριστιανών, ομαδικά ή ατομικά, στους Ιερούς Ναούς στις Ι. Μονές και τα Ι. Ησυχαστήρια.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Δέματα αξίας 11.000 € από το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Σχετικά άρθρα με «Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κρήτη»:

Δέματα αξίας 11.000 € από το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου
Κλειστοί οι Ιεροί Ναοί μετά τις Ακολουθίες στη Μητρόπολη Βεροίας
79 έτη ζωής συμπληρώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Κισάμου Αμφιλόχιος: Τι θα κάνουν το Άγιο Φως;

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις