Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Αγίων Αντωνίων Αγιάς λειτούργησε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων Αντωνίου του Μεγάλου, Αντωνίου του Νέου και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό Astra.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες της πανηγύρεως και ευχήθηκε για την ομαλοποίηση της κατάστασης στους Ναούς μας, δεδομένου ότι από την Δευτέρα 18/1 επιτρέπεται, με όρους και προϋποθέσεις, η παρουσία των πιστών στις λατρευτικές μας συνάξεις. Σημείωσε ότι η μνήμη των τριών Αγίων «φανερώνει πώς διαχρονικά λειτουργεί στην Εκκλησία το Άγιο Πνεύμα και αναδεικνύει τους Αγίους, για να φανερώνεται το έργο του Θεού στη ζωή των ανθρώπων». Αναφερόμενος στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, μίλησε για το θαύμα του Κυρίου στους δέκα λεπρούς, ανθρώπους αποκομμένους από την κοινωνία, για να μη μεταδοθεί η τρομακτική ασθένειά τους: «Οι άνθρωποι αυτοί τόλμησαν να πλησιάσουν τον Χριστό και να ζητήσουν το έλεός Του. Εκείνος αμέσως ανταποκρίθηκε και τους υπέδειξε να εμφανιστούν στους ιερείς, καθότι, εκείνη την εποχή, η λέπρα θεωρούταν συνέπεια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό. Οι Πατέρες της Εκκλησίας παρομοιάζουν την ασθένεια της λέπρας με την λέπρα της ψυχής, που είναι η αμαρτία… Οι δέκα ασθενείς θεραπεύτηκαν με τον λόγο του Κυρίου, όμως, μόνον ένας ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει, για να ευχαριστήσει τον Χριστό για την μεγάλη θεραπεία, που του χάρισε την υγεία του σώματος και τη χαρά να κοινωνήσει πάλι με τους ανθρώπους, να επιστρέψει στην κοινωνία. Στο πρόσωπο του Χριστού αναγνώρισε τον Μεσσία. Ο Χριστός αναρωτήθηκε για την απουσία των υπολοίπων, ενώ τόνισε ότι ο ευγνώμων ήταν αλλοεθνής, γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Ο Κύριος δεν αρνήθηκε να θεραπεύσει και αυτόν, τον εχθρό στα μάτια των πολλών, γιατί ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του και εργάζεται για την σωτηρία όλων…».

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «και για τους ανθρώπους της εποχής μας η σημερινή Ευαγγελική διήγηση έχει μεγάλη σημασία. Όλοι νιώσαμε, τούτο τον καιρό, ότι ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος. Ο άγνωστος επιδρομέας της ζωής μας στέρησε την κοινωνία μεταξύ μας, μάς έκανε να αναλογιστούμε την αδυναμία μας. Όμως, η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Όπως νικήθηκαν τόσες αρρώστιες σαν και τη λέπρα, χάρη στην επιστήμη, στην ιατρική, στα εμβόλια, έτσι πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε και αυτό το κακό. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι τί θα μείνει μέσα μας. Πόσοι θα νιώσουμε την ευεργεσία του Θεού και θα επιστρέψουμε για να Τον ευχαριστήσουμε, για την παιδαγωγία που μας χάρισε; Ποιο πολύ κινδυνεύουμε από τη λέπρα της ψυχής μας. Παρά το γεγονός ότι ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας, χάσαμε την κοινωνία της αγάπης, που ο Θεός μας καλεί να ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία, μαζί Του και με τους άλλους… Είναι ώρα να ιαθούμε, πλέον, επιστρέφοντας, όμως, σε μια κοινωνία αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης. Ευχή μας είναι τούτη η χρονιά να είναι χρονιά επιστροφής, με ευγνωμοσύνη, στους οικείους, στους φίλους μας και κυρίως στον Λυτρωτή μας Χριστό. Οι Άγιοι μας δείχνουν τον δρόμο…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Ιερείς που τον πλαισίωσαν και ευχήθηκε πατρικώς για την νέα χρονιά. Συνεχάρη τους νέους Ιεροψάλτες του Ναού και ευχήθηκε στον απουσιάζοντα, λόγω των συνθηκών, και εορτάζοντα Δήμαρχο Αγιάς, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό astra, για την απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του»:

Φθιώτιδος Συμεών: Η καρδιακή ένωση θεραπεύει την κοινωνική απομόνωση και την σωματική αποστασιοποίηση
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο νησί της Μήλου
Πατρών Χρυσόστομος: Ο Σταυρός του Πρωτοκλήτου, θησαυρός των Πατρών χαριτόβρυτος…
Η πανήγυρις της Αγίας Νίνας Παρισίων
Άγιος Αντώνιος: Κανόνας αρετής ακριβέστατος, ζηλωτικώς ομολογών την αλήθειαν του Ευαγγελίου
Κερκύρας Νεκτάριος: Πολεμουμένη νικά η Εκκλησία!

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο