Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 16 Ιουνίου: Εορτή Αγίου Τύχωνος του Θαυματουργού Επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου

16 Ιουνίου: Εορτή Αγίου Τύχωνος του Θαυματουργού Επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου

Εορτή Αγίου Τύχωνος του Θαυματουργού Επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου

Η Εορτή Αγίου Τύχωνος του Θαυματουργού Επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου είναι 16 Ιουνίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου

Ο Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονηρίου. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, οι δε ενάρετοι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», γι’ αυτό πολύ γρήγορα ο Τύχων διακρίθηκε για το ήθος του χαρακτήρα του, τη σύνεση, τη διάκριση και τη μελέτη των θείων Γραφών.

Σε νεαρή ηλικία και εκτιμώντας τις σπάνιες αρετές του, ο επίσκοπος Μνημόνιος τον χειροτόνησε διάκονο. Γρήγορα όμως η αρετή του και η σπουδαία κατηχητική του δράση τον ανέδειξαν διάδοχο του Μνημονίου.

Ως Επίσκοπος διακρίθηκε για τα διοικητικά του χαρίσματα, τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα και τη διάδοση του λόγου του Θεού, η οποία έφερε πλούσιους καρπούς, μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες. Ο Άγιος Τύχων κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και στη θέση τους ύψωσε χριστιανικούς. Τιμήθηκε μάλιστα από τον Πανάγαθο Θεό και με το χάρισμα της θαυματουργίας, επιτελώντας πολλά θαύματα και πολλές ιάσεις και ευεργεσίες. Με την θερμή προσευχή του αναζωογόνησε ακόμη και την ξερή και χέρσα γη της περιοχής για να βοηθήσει τους πτωχούς και αδύναμους αγρότες, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο. Έζησε με προσευχή, άσκηση, νηστείες και προπάντων ταπείνωση και αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία του πνοή για την Ορθοδοξία και την αλήθεια.

Εκοιμήθη ειρηνικά και κηδεύτηκε μέσα σε γενική συγκίνηση.

Ἀπολυτίκιον Ήχος γ’, θείας Πίστεως.

Θείας έτυχες, ιερατείας, νεύσει κρείττονι εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος- συ γαρ των έργων εκλάμπων ταις χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τύχων Όσιε, Χριστών τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Τύχωνος του Θαυματουργού Επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου»:

Επέστρεψαν τα Οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Δημητσάνα
Ρασοφορία μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων
Πανήγυρις Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Μοναστηριακά Προϊόντα

Προσθέστε Σχόλιο