Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Προσκυνηματα » Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας
http://www.immorfou.org.cy/images/stories/2015/IERA-MONH-
AG-NIKOLAOU/2Copy%20of%20IMG_2464.jpg

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας βρίσκεται στην αριστερή όχθη τού ποταμού Σερράχη, δυτικά τού χωριού της Ορούντας.

Στα ανατολικά της απλώνεται μεγάλη συστάδα από ευκαλύπτους, πού δεσπόζει των παλαιών ελαιώνων της περιοχής, καθώς και αμυγδαλιές, οπωροφόρα και χαρουπιές. Προς τα βόρεια φαίνεται επιβλητική η οροσειρά τού Πενταδάκτυλου, ενώ στα νοτιοδυτικά προβάλλει μεγαλοπρεπής αυτή τού Τροόδους.

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε, καθώς δε μας είναι γνωστές γραπτές πηγές για την πρώιμη ιστορία της. Το καθολικό της Μονής χρονολογείται στα τέλη τού 15ου-αρχές 16ου αιώνα, αλλά, σύμφωνα με τα ανασκαφικά αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών συντήρησής του βρέθηκαν θεμέλια πρωιμότερης οικοδομικής φάσης, πού δεν έχει χρονολογηθεί. Έτσι, η Μονή προϋπήρχε τού 15ου αιώνα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, λειτουργούσε ως ανδρική μέχρι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ιστορική πορεία της Μονής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολυτάραχη ιστορία τού νησιού μας. Τις περιπέτειές της περιγράφουν παραστατικά θρύλοι και παραδόσεις, πού διασώθηκαν ως σήμερα ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με τις παραδόσεις αυτές, η Μονή διά μέσου των αιώνων υπέστη πολλές λεηλασίες και επιδρομές κατακτητών. Κατά την Τουρκοκρατία οι Τούρκοι ερήμωσαν τόν χώρο και σκότωσαν τόν τελευταίο ηγούμενο, ρίχνοντάς τον σέ έναν αλακατόλακκο δυτικά της Μονης. Οι Τούρκοι παρέμειναν γιά αρκετά χρόνια στη Μονή, χρησιμοποιώντας την γιά τη φύλαξη των προβάτων τους και καλλιεργώντας τα κτήματά της.

Στή συνέχεια, την πούλησαν στόν μοναχό Παΐσιο από τό Νικητάρι. Αυτός τη δώρισε στη Μητρόπολη Κυρηνείας, στην οποία μέχρι τό 1973 υπαγόταν η σημερινή μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου. Η Μητρόπολη Κυρηνείας ενοικίαζε την κτηματική περιουσία της Μονής σέ χωρικούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιερομόναχος Ιωακείμ από τα Χαντριά, ο οποίος ίδρυσε στόν χώρο τού μοναστηριού σχολείο και δίδασκε τα ελληνικά γράμματα στά παιδιά τού χωριού. Γιά πολλά χρόνια η Μονή μεταβιβαζόταν από τόν έναν ενοικιαστή στόν άλλο, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στη φθορά τού χρόνου.

Τό 1973, με τη δημιουργία νέων Μητροπόλεων στην Κύπρο, η Μονή περιήλθε στη δικαιοδοσία της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

Το 1994 άρχισε η ανακαίνισή της με πρωτοβουλία των κατοίκων της Ορούντας. Οι κάτοικοι τού χωριού εργάστηκαν στόν χώρο αφιλοκερδώς καί, σέ συνεργασία με το Τμημα Αρχαιοτήτων, έκοψαν πλινθάρια, κουβάλησαν πέτρες από τόν ποταμό και κατασκεύασαν δεσμίδες καλαμιών για τις στέγες. Μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών, μικρό τμήμα της Μονής είχε αναπαλαιωθεί σύμφωνα με τό αρχικό οικοδόμημα.

Τό 1998 την αποπεράτωση τού ἔργου ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, με σκοπό την αναβίωση της Μονής ως κοινοβίου μοναζουσών.

Η πάλαι ποτέ ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη Μονή τού Αγίου Νικολάου Ορούντας ανασυστάθηκε. Τήν 4η Ιουνίου 2001, εορτή τού Αγίου Πνεύματος, προνοία τού Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου, εγκαταβίωσε στη Μονή αδελφότητα πέντε μοναζουσών με προϊσταμένη τη μοναχή Ιουστίνη. Αυτή ήταν η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της Μονής μετά από διάστημα δύο αιώνων, γι’ αυτό και η εορτή τού Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως δεύτερη πανήγυρις της Μονής.

Ανοικοδομήθηκαν δύο νέες πτέρυγες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στό Άγιο Πνεύμα, τα κελλιά των μοναζουσών και κάποια εργαστήρια. Τά νέα οικοδομήματα έδωσαν στην αδελφότητα τη δυνατότητα να εξασκήσει διακονήματα, όπως την αγιογραφία, την ιερορραπτική, την κατασκευή παραδοσιακών γλυκών και θυμιάματος, την αποξήρανση και συσκευασία αρωματικών φυτών και βοτάνων, και ταυτόχρονα διασφάλισαν τίς πολύτιμες γιά τη μοναχική ζωή συνθήκες ησυχίας.

Παράλληλα, στη Μονή προγραμματίστηκε και η ανοικοδόμηση ιερού ναού προς τιμήν τού Αγίου Φιλουμένου. Αυτό εξάλλου αποτελεί και μια οφειλετική τιμή προς αυτόν, αφού πλέον έχει καθιερωθεί ως ο δεύτερος προστάτης και έφορος της Μονής. Ο ναός θα είναι λιθόκτιστος, σταυροειδής με τρούλλο και θα ανεγερθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και εποπτεία τού Τμήματος Αρχαιοτήτων, νοτιοδυτικά των παλαιών κτισμάτων της Μονής. Στη βόρεια πλευρά τού ναού θα οικοδομηθεί και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Παναγία την Ιαματική.

Πανηγυρίζει την 6η Δεκεμβρίου και του Αγίου Πνεύματος

Καθηγουμένη: Ιουστίνη Μοναχή

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας
Τ.Θ. 20082 Τ.Κ. 1601 Λευκωσία
Τηλ. 22 824455 τηλεομ. 22 82242

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας»:

Ιερά Μονή Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς
Μοναστήρια στα Μετέωρα – Πληροφορίες και Ώρες επισκέψεως
Παναγία Φιδούσα Κεφαλονιά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Η κορυφή του Άθωνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε μας:
googleplus

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο