Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Κερκύρας Νεκτάριος: Αφροσύνη η ζωή χωρίς Θεό

Κερκύρας Νεκτάριος: Αφροσύνη η ζωή χωρίς Θεό

Κερκύρας Νεκτάριος: Αφροσύνη η ζωή χωρίς Θεό
Κερκύρας Νεκτάριος: Αφροσύνη η ζωή χωρίς Θεό
https://imcorfu.gr/wp-content/uploads/2019/11/ΚΕΡΚΥΡΑΣ-
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΑΦΡΟΣΥΝΗ-Η-ΖΩΗ-ΧΩΡΙΣ-ΘΕΟ-8.jpg

Κερκύρας Νεκτάριος: Αφροσύνη η ζωή χωρίς Θεό

Στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Λιβάδι Βελονάδων της Βόρειας Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στην ομιλία του προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα του άφρονος πλουσίου, τόνισε ότι ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις στην δωρεά των αγαθών, καθώς προσφέρει και σε δικαίους και αδίκους. Το θέμα είναι ποια είναι η σωφροσύνη μας στην διαχείριση των αγαθών. Ο άφρων πλούσιος της παραβολής χαρακτηριζόταν από την πνευματική μυωπία. Εγκατέλειψε τον Θεό και θεοποίησε τον εαυτό του και τα υλικά αγαθά του, με αποτέλεσμα να μην έχει κανέναν πνευματικό προσανατολισμό στην ζωή του. Η φωνή του Θεού προς τον άφρονα του δείχνει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει κληθεί να κοιτά προς τα πάνω, να κοιτά προς τον Θεό. Αν θεοποιούμε τον εαυτό μας, τότε αυτοκαταδικαζόμαστε σε ακοινωνησία και με τον Θεό και με τον συνάνθρωπο και ζούμε την κατάσταση του πνευματικού θανάτου.

Το ίδιο κάνει και ο σύγχρονος άνθρωπος. Θεοποιεί τον εαυτό του. Τον ενδιαφέρει η καταξίωση και επιτυχία του, ως προς την αύξηση των υλικών αγαθών, την κοσμική προβολή, με αποτέλεσμα είτε να μένει μόνος του είτε να συγκρούεται με τον πλησίον του. Όταν νομίζουμε ότι «εμείς είμαστε το παν» , όταν θεοποιούμε τα δικαιώματά μας, όταν μας λείπει η θέα του Θεού, ξεχνούμε τον πλησίον, γινόμαστε ακοινώνητοι και τα πάντα γεννούν αναστάτωση, ακαταστασία, απουσία νοήματος.

Αυτό το βλέπουμε και στο παγκόσμιο επίπεδο. Η αφροσύνη της ζωής χωρίς Θεό οδηγεί τους λαούς σε άσκοπες συγκρούσεις για το ποιος θα έχει περισσότερα. Χαρακτηριστικό σημάδι της αφροσύνης είναι και το μεταναστευτικό ζήτημα, η παρώθηση από τους ισχυρούς πληθυσμών να μετακινούνται χωρίς σκοπό και χωρίς προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα πλείστα προβλήματα να γεννιούνται.

Ένας γέροντας έλεγε για κάποιον άφρονα: «Γνώσεις έχει, γνώση δεν έχει»! Η αφροσύνη δηλώνει την έλλειψη επίγνωσης ποιο είναι το νόημα της ζωής. Δηλώνει την απουσία της άνωθεν σοφίας, την απουσία του φόβου του Θεού, του σεβασμού προς τον Θεό και τις εντολές Του. Η υποκατάσταση αυτής της σοφίας με τα υλικά αγαθά είναι η κατεξοχήν αφροσύνη του ανθρώπου.

Ο κ. Νεκτάριος κατέληξε λέγοντας ότι είναι καιρός να ξαναβρούμε την κοινωνία εν Χριστώ, η οποία είναι σωφροσύνη, να παραιτηθούμε από την ενασχόληση μόνο με τα δικαιώματά μας και να αποκτήσουμε επίγνωση της παρουσίας του Θεού.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Κερκύρας Νεκτάριος: Αφροσύνη η ζωή χωρίς Θεό»:

Εορτή Αποστόλου Ματθαίου στο Ηράκλειο
Η Επανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Εορτή Αγίου Πλάτωνα
Αγρυπνία Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Μοναστηριακά Προϊόντα

Προσθέστε Σχόλιο