Κόλλυβα Αγίου Όρους (Παραδοσιακή Συνταγή)
Κόλλυβο, λοιπόν, είναι βρασμένο σιτάρι, το οποίο σιτάρι είναι σύμβολο του ανθρώπινου σώματος, επειδή το ανθρώπινο σώμα τρέφεται και αυξάνει με το σιτάρι.
Βράζουμε το σιτάρι για να φανερώνεται με το βράσιμο η διάλυση και η φθορά των σωμάτων των κεκοιμημένων, των οποίων σύμβολα είναι τα κόλλυβα.
Τα κόλλυβα τα πηγαίνουμε στον Ιερό Ναό και μετά την Ακολουθία του Μνημοσύνου τα μοιράζουν στους πιστούς. Επίσης κόλλυβα φτιάχνουμε και προς τιμήν των Αγίων κατά την ημέρα της Εορτής Τους. Στα κόλλυβα των κεκοιμημένων σχηματίζουμε σταυρό ενώ στα κόλλυβα των Αγίων συνήθως κάνουμε την Εικόνα Τους.
Παραδοσιακή συνταγή για κόλλυβα Αγίου Όρους
Υλικά:
- 1/2 κιλό σιτάρι
- 2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
- 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
- άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη
Διαδικασία:
Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει.
Σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μια λαδόκολλα.
Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν τα κόλλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια έναν σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο άγιο, σχηματίζουμε την μορφή του αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.
Συνταγή του Μοναχού Νικήτα Αγιορείτη
«Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές»
Ξύλινες Σφραγίδες για Αγιορείτικα κόλλυβα
Σχετικά άρθρα με «Κόλλυβα Αγίου Όρους (Παραδοσιακή Συνταγή)»:
Φασόλια μαυρομάτικα με ρύζι – Μοναστηριακή συνταγή
Πασχαλινά Κουλούρια – Παραδοσιακή Συνταγή
Αρτοκλασία συνταγή Μοναστηριακή
Ψυχοσάββατο μέρα για τους κεκοιμημένους
Ρύζι με Καλαμαράκια – Μοναστηριακή συνταγή
Προσθέστε Σχόλιο