Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Η μετάνοια είναι λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού

Η μετάνοια είναι λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού

Η μετάνοια είναι λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού

Η μετάνοια είναι λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Το κεντρικό μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, αγαπητοί μου αδελφοί, αφορά στον πυρήνα του περιεχομένου της πρώτης προσκλήσεως του Κυρίου προς κάθε άνθρωπο μέσα στην ιστορία και έκτοτε στην επαναλαμβανόμενη προτροπή της Εκκλησίας για μετάνοια. Να ξέρουμε ότι κάνοντας λόγο για την μετάνοια, στην ουσία αποκαλύπτουμε το βαθύτερο μήνυμα όλου του κηρύγματος του Χριστού, αφού με σύσταση μετανοίας άρχισε το κήρυγμά Του και μ’ αυτήν το τελείωσε.

Έτσι και σήμερα θα κάνουμε λόγο γιαυτήν την σωτήρια αρετή και μακάρι να το κάναμε συχνότερα. Μ’ αυτόν άλλωστε τον τρόπο συνειδητοποιούμε ότι καθημερινώς σφάλλουμε, αδικούμε και αμαρτάνουμε.

Έχει λοιπόν βαρύτητα το γεγονός ότι το κήρυγμα του Χριστού ξεκίνησε και τελείωσε με προτροπή για μετάνοια. Βεβαιώνεται έτσι πώς, για να ζήσουμε ως πνευματικοί άνθρωποι, πρέπει με τα έργα μας να εμφανίζουμε καρπούς μετανοίας, επειδή η μετάνοια είναι η κατά Θεόν ζωή πού εξασφαλίζει τη σωτηρία μας.

Ο Χριστός αρχίζοντας την διδασκαλία Του παρέλαβε τον λόγο του προφήτου Ιωάννου στην έρημο, όπως μάς το διασώζει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, με την προτροπή «Μετανοείτε· γιατί πλησιάζει η Βασιλεία των ουρανών…». Με τον ίδιο τρόπο τελείωσε το έργο Του επί της γης, αφού μετά την Ανάστασή Του, παραγγέλλει στους Αποστόλους να κηρύξουν μετάνοια σ’ όλα τα έθνη στο όνομά Του.

Έτσι, αποκαλύπτεται πως ο Χριστός με τον λόγο Του είναι η συνέχεια των Προφητών και δεν ήλθε να καταργήσει τούς νόμους ή τούς Προφήτες, αλλά να τούς συμπληρώσει⋅· τον μεν προφητικό λόγο να συμπληρώσει με τον Ευαγγελικό και όλα να τα συμπυκνώσει στο «μετανοείτε».

Μετά από αυτό ο άνθρωπος έχει ένα μοναδικό τρόπο να διορθώσει ό,τι κακό έχει κάνει και ένα σωτήριο μέσο να διασφαλίσει τη σωτηρία του. Την μετάνοια, την οποία κάποτε απαξιώνει και άλλοτε αγνοεί. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο απομακρύνεται από τον λόγο του Ευαγγελίου, ο οποίος του γίνεται ανεφάρμοστος, επειδή αδυνατεί να τον κατανοήσει.

Σε αυτήν την περίπτωση βαθαίνει στην αμετανοησία και προσεγγίζει στον ψυχικό θάνατο, αφού μη συναισθανόμενος το σφάλμα του αδιαφορεί στην πρόσκληση στη νέα ζωή του Θεού. Δεν αποζητά το έλεός Του για σωτηρία, επειδή δεν γνωρίζει την άπειρη φιλανθρωπία και αγάπη Του. Συνεχίζει την αμετανόητη ζωή, πού γίνεται η χειρότερη ανθρώπινη στάση, διότι είναι θόλωση του νου· τύφλωση πού συσκοτίζει τον κόσμο μας και δεν μάς επιτρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα, που βαδίζουμε. Νομίζουμε πώς όλα είναι καλά και συνεχίζουμε να ζούμε ανυποψίαστοι.

Ο φιλάνθρωπος όμως Θεός δίνει συνέχεια αφορμές να έλθουμε σε επίγνωση της αλήθειάς Του, για να συνειδητοποιούμε ότι Εκείνος μόνον μπορεί και συγχωρεί κάθε αμαρτία, όσο τραγική κι αν είναι, και ελεεί εκείνους πού νοιώθουν το σφάλμα τους, παύουν τις αμαρτίες τους και ζητούν το έλεός Του.

Αγαπητοί αδελφοί, η μετάνοια είναι νόμος του Θεού και λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού. Ο Χριστός μάς καλεί και μέσα στον νέο χρόνο πού ξεκίνησε, ως επαναλαμβανόμενη πνευματική ευκαιρία, να μάς κάνει καινούργιους με έναν μόνον όρο και ένα νόμο, την μετάνοια. Η δύναμη και η αξία της οποίας παρέχει ζωήν αιώνιον.

Στοχεύοντας να γίνουμε μέτοχοι αυτής της αιώνιας ζωής πού είναι η Βασιλεία του Χριστού, καλούμεθα απλώς να ανοίξουμε τα αυτιά της ψυχής μας στην ακατάπαυστη προτροπή του εν Ιορδάνη βαπτισθέντος Χριστού και του Προφήτου Ιωάννου «μετανοείτε· γιατί πλησιάζει η Βασιλεία των ουρανών».

Γένοιτο.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η μετάνοια είναι λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού»:

Απόστολος Κυριακής μετά τα Φώτα 13-1-2019
Απόστολος Αγίων Θεοφανείων 6-1-2019
Ευαγγέλιο Αγίων Θεοφανείων 6-1-2019
«Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός»

Ακολουθήστε μας:
googleplus instagram

Προσθέστε Σχόλιο