Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Ο Χριστός είναι Παντογνώστης…

Ο Χριστός είναι Παντογνώστης…

Ο Χριστός είναι Παντογνώστης

Ο Χριστός είναι Παντογνώστης…

Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου

Το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καρπεναούμ έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί για μια ακόμα φορά η θεία δύναμη και εξουσία του Χριστού. Να πιστοποιηθεί η αλήθεια και η αυθεντικότητα του λόγου Του. Να δηλωθεί, κατά τον σαφέστερο τρόπο, η νίκη του Θεού πάνω στη δύναμη του διαβόλου και της αμαρτίας.

Τα θαύματα ενισχύουν την πίστη των απλών και ταπεινών ανθρώπων στην καρδιά που δέχονται για Σωτήρα και Κύριό τους τον Χριστό. Η δοξολογία του Θεού είναι το φυσικό επακόλουθο κάθε θαύματος.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο, όμως, βλέπουμε τους γραμματείς και τους φαρισαίους να στενοχωρούνται και να εκφράζονται αρνητικά για το θαύμα που ζουν, λέγοντες «Ούτος βλασφημεί», όταν ο Κύριος θεραπεύει πρώτα την ψυχή του παραλυτικού με τη φράση «θάρσει τέκνον˙ αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου». Και ο Κύριος ως παντογνώστης διαβάζει τις καρδιές και τις σκέψεις τους, και αποκαλύπτοντας ότι «εξουσίαν έχει ο υιός του ανθρώπου αφιέναι αμαρτίας», λέγει στον παραλυτικό «Εγερθείς άρον σου την κλίνην και ύπαγε εις τον οίκόν σου». Έτσι έγινε έμπρακτα φανερό ότι ο Χριστός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης, γεμάτος αγάπη για τα πλάσματά Του.

Τι σημαίνει όμως για τον καθένα μας το γεγονός ότι ο Χριστός είναι παντογνώστης και γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας;

Με τη σκέψη ότι ο Χριστός είναι παντογνώστης παρηγορούμεθα. Είναι αποτελεσματικό να ξέρουμε ότι ο Κύριος είναι δίπλα μας, για να μας ενισχύει, να παρακολουθεί τις δυσκολίες μας και να επεμβαίνει, όταν το απαιτεί το πνευματικό μας συμφέρον. Την πραγματικότητα αυτή την καταλαβαίνουμε σε στιγμές πνευματικής πληρότητας, που η χάρη Του διαποτίζει την καρδιά μας. Αλλά και όταν περνούμε κάποια δοκιμασία, που κάθε ανθρώπινη βοήθεια είναι ανίσχυρη, βρίσκουμε καταφύγιο «εις τον μόνον δυνάμενον σώζειν».

Η βεβαιότητα ότι είναι Παντογνώστης μας βοηθεί επίσης να σκεφθούμε ορθά, επειδή ο εχθρός μας διάβολος προσπαθεί να μας πείσει ότι κανείς δεν μας βλέπει και κανείς δεν θα μάθει ποτέ το κακό που κάνουμε.

Τέλος, η βεβαιότητα ότι ο Χριστός είναι Παντογνώστης, παρηγορεί τον αγώνα μας, όπως φαίνεται και στην περίπτωση του παραλυτικού της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, στον οποίον απευθυνόμενος ο Χριστός είπε «Θάρσει τέκνον», ενισχύοντας έτσι τις δυνάμεις του και κάθε άνθρωπο, που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από ελπίδα και ψυχική στήριξη.

Αδελφοί μου, όλοι έχουμε ανάγκη την σώζουσα και ζωντανή πίστη, η οποία, όταν υπηρετεί τον πληγωμένο άνθρωπο, βεβαιώνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ότι η παντοδυναμία του Θεού δεν είναι υπόθεση του μυαλού μας αλλά της καρδιάς μας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ένα πρόχειρο συναισθηματισμό που αφορά επιφανειακά θρησκευόμενους ανθρώπους, αλλά είναι το βαθύτερο γνώρισμα των αγωνιστών που ανακάλυψαν την ουσία της ύπαρξής τους. Αυτοί είναι οι νικητές της παρούσας ζωής και οι κληρονόμοι της αιώνιας πραγματικότητας.

Σχετικά άρθρα:
Ευαγγέλιο Κυριακής ΣΤ´ Ματθαίου 8-7-2018
Πρώτα η μετάνοια και μετά η θεραπεία του σώματος
Απόστολος Κυριακής ΣΤ´ Ματθαίου 8-7-2018
Κύριε ανόρθωσε μας – Προσευχή στον Κύριο
Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυρας

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο