Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Ας ακούσουμε την γλυκύτατη φωνή του Αναστημένου Χριστού

Ας ακούσουμε την γλυκύτατη φωνή του Αναστημένου Χριστού

Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ

Ας ακούσουμε την γλυκύτατη φωνή του Αναστημένου Χριστού

Πασχάλιον Μήνυμα 2018 του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ

«Ω θείας! Ω φίλης! Ω γλυκυτάτης σου φωνής! μεθ’ ημών αψευδώς γαρ, επηγγείλω, έσεσθαι, μέχρι τερμάτων αιώνος Χριστέ• ην οι πιστοί, άγκυραν ελπίδος, κατέχοντες αγαλλόμεθα». (Ώδή θ’ Κανόνος του Όρθρου της Κυριακής του Πάσχα)

Αγαπητοί μου αδελφοί, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η έννοια της «Αλήθειας» αποτελούσε ανέκαθεν και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο βασικά, πιο ουδέτερα, πιο επίμαχα, αλλά και πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της ανθρώπινης υπάρξεως. Ίσως στη ζωή μας να μην είναι πάντοτε εμφανής, ξεκάθαρη ή και ευδιάκριτη, είναι όμως άχρονη, άκαιρη, αναλλοίωτη εις τους αιώνες, βρίσκεται μέσα στον καθένα από εμάς και δεν μπορεί να ξεπερασθή από καμία «μοντέρνα», «σύγχρονη» η «προοδευτική» ιδέα. Η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί το συγκλονιστικότερο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας! Για την ακρίβεια βρίσκεται πάνω από την ανθρώπινη ιστορία, πάνω από τον κόσμο της φθοράς και του ψεύδους και εκπέμπει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που αφορά σε βάθος το νόημα, την ύπαρξη και την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Με απλά λόγια… αποτελεί την μοναδική «Αλήθεια» και σηματοδοτεί την απαρχή της νέας δημιουργίας, του νέου «αληθινού» κόσμου που προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο.

Η αλήθεια που πηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου μας ανοίγει τον ορίζοντα στην αιωνιότητα και αποκαλύπτει την ασύλληπτη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Ο Χριστός μας από αγάπη δημιούργησε τον άνθρωπο, από αγάπη εισήλθε στην παγκόσμια ιστορία, από αγάπη συναντήθηκε με τη δική μας απελπισία, τη δική μας μικροπρέπεια και αχαριστία και προσέφερε τον εαυτό Του με γενναιόδωρη αυτοδιάθεση ως θυσία. Δεν μένει εγκλωβισμένος στο μνήμα, συνθλίβει τις πύλες του Άδη, διαλύει τα αιώνια δεσμά της αμαρτίας και ανίσταται! Μαζί με Αυτόν προσκαλεί τον κάθε έναν από εμάς να αναστηθή μαζί Του και να δώσει ένα ολότελα νέο νόημα στη ζωή του. Μας προκαλεί να αλλάξουμε την ανιαρή καθημερινότητά μας, να ελευθερωθούμε από τα εγωκεντρικά δεσμά μας, να λειτουργήσουμε κοινωνικά, ομαδικά, ενωμένοι χωρίς εγωϊσμούς, πάθη και μισαλλοδοξίες, να γκρεμίσουμε τα τείχη που μας χωρίζουν από τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας και να γεφυρώσουμε τις όποιες μεταξύ μας διαφορές. Μας προκαλεί να Τον μιμηθούμε, να γίνουμε χαρούμενοι άνθρωποι και να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον, όπως ακριβώς Αυτός αγάπησε εμάς. Μοναδικά!

Μέσα στην ακαταστασία της σημερινής πραγματικότητας, ενός κόσμου εγκλωβισμένου στο «εγώ», του «φαίνεσθαι», ανέραστου, που φορά υποκριτικές μάσκες, χωρίς όραμα και ιδέες, δίχως χιούμορ, που ζη συντροφιά με την άρνηση, τη μοναξιά, το άγχος και τις ψεύτικες ελπίδες, η εορτή της Αναστάσεως έρχεται να προσφέρη στην ανήσυχη καρδιά μας μία ουσιαστική δύναμη και ελπίδα, ένα πραγματικό καταφύγιο. Έρχεται να ξεκουράση τις ταλαιπωρημένες ψυχές μας, να προσφέρη ανάπαυση στην πολύβουη καθημερινότητά μας, να μας ελευθερώση από τον φόβο του θανάτου, να μας μεταδώση το φως της ειρήνης και την χαρά της ζωής.

Κανείς πλέον δεν είναι μόνος του! Κανείς δεν ζει μόνος του! Η μοναξιά δεν έχει θέση στον καινούργιο κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Έχουμε εγγυητή της ζωής τον Άναστάντα Κύριό μας και συνοδοιπόρο την Αγία μας Εκκλησία, που στέκεται συνεχώς δίπλα μας, έτοιμη να βαστάξη κάθε ανθρώπινο πόνο και αναστεναγμό. Μοναδική προϋπόθεση, η δική μας ελεύθερη επιλογή.

Μέσα στην αναστάσιμη φωτοχυσία, ας ακούσουμε την γλυκύτατη φωνή του Αναστημένου Χριστού μας και ας στρέψουμε το βλέμμα μας σε Αυτόν, που ποτέ δεν μας είπε ψέμματα! Άλλωστε, «τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα» (Β’ Κορ. 5,17). Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να βιώσουμε και εφέτος ολες και όλοι μαζί, με ειρήνη και αγάπη, ενωμένοι και μονιασμένοι την αλήθεια που απορρέει από το μοναδικό γεγονός της Αναστάσεως!

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Χρόνια Πολλά!

† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ και ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Σχετικά άρθρα με «Ας ακούσουμε την γλυκύτατη φωνή του Αναστημένου Χριστού»:
Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Πάτρα
Ακολουθία του Νυμφίου στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης
Μεγάλη Δευτέρα
Η Ακολουθία του Νυμφίου στη Μητρόπολη Κυδωνίας
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αποχαιρέτησε την μητέρα του
Το Μήνυμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για το Πάσχα 2018
Η τοποθέτηση μας μπροστά στον Εσταυρωμένο


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις