Προσευχή | proseuxi.gr
Βαρβάρα συνταγή - Παραδοσιακή της Θράκης
Αρχική » Παραδοσιακες Συνταγες » Βαρβάρα συνταγή – Παραδοσιακή της Θράκης

Βαρβάρα συνταγή – Παραδοσιακή της Θράκης

Βαρβάρα συνταγή – Παραδοσιακή της Θράκης

Η Βαρβάρα είναι ένα γλύκισμα το οποίο φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και προσφέρεται ως ευλογία.

Η Βαρβάρα είναι μια παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή και φτιάχνεται κυρίως στις περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Υλικά:

  • 350 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι καβουρντισμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια (σπασμένα σε κομμάτια)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα (σπασμένα σε κομμάτια)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μία πρέζα αλάτι

Διαδικασία:
Από το προηγούμενο βράδυ πλύνετε καλά το σιτάρι (κατά προτίμηση με χλιαρό νερό) ώστε να το βοηθήσετε να ανοίξει.
Το βάζετε σε ένα μπολ με νερό και το αφήνεται όλο το βράδυ να μουλιάσει.
Την επομένη μέρα ξεπλένεται καλά το σιτάρι και το βάζετε να βράσει μαζί με το αλάτι και με περίπου 2,5L νερό για 30 λεπτά.
Το σιτάρι θα πρέπει να μη βράσει πολύ και λιώσει.
Μετά τα 30 λεπτά ρίχνετε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και την κανέλα και τα βράζεται για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι και ανακατεύεται για λίγα λεπτά.
Η Βαρβάρα μπορεί να φαίνεται στην κατσαρόλα αραιή αλλά όσο περνάει η ώρα πήζει αρκετά.
Αφήνεται να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρεται σε μπολάκια. Μπορείτε να προσθέσετε στα μπολάκια ξηρούς καρπούς, άχνη ζάχαρη, κανέλλα, καβουρντισμένο σουσάμι.

Διαδικασία για καβουρντισμένο αλεύρι:
Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει πολύ βάζετε το αλεύρι και ανακατεύεται συνεχώς να μην καεί μέχρι να πάρει ένα σταχτί χρώμα. Προσοχή να μην καεί πολύ γιατί το αλεύρι πικρίζει.

ΕύκοληΔύσκολη

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Βαρβάρα συνταγή – Παραδοσιακή της Θράκης»:

Κολοκυθόπιτα γλυκιά – Παραδοσιακή Ζαγορίσια Συνταγή
Πατάτες φούρνου – Μοναστηριακή συνταγή
Καλαμαράκια γιουβέτσι – Μοναστηριακή συνταγή
Αρακάς λαδερός – Παραδοσιακή συνταγή
Φανουρόπιτα (Συνταγή από Πρεσβυτέρα)

Ακολουθήστε μας:
googleplus

Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα