Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στη Μονή Δαμάστας

Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στη Μονή Δαμάστας

Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στη Μονή Δαμάστας
Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στη Μονή Δαμάστας
http://www.imfth.gr/sites/default/files/field/image/news/thumbs/img_4712.jpg

Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στη Μονή Δαμάστας

Με ιεροπρέπεια και ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 15 Αυγούστου η μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» σε όλη την Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Με συγκίνηση εορτάσθηκε στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας η Ζωοκοίμητος Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ευλογημένο τόπο, όπου αναπαύεται ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος.

Ο Τοποτηρητής της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Συνταξιούχο Κληρικό Πρωτ. π. Ευθύμιο Παρλαβάντζα και τους Αρχιδιακόνους π. Ιωήλ Ποδαρόπουλο και π. Ευστάθιο Κατόπη.

Τους θαυμασίους ύμνους της Εορτής απέδωσε με αρτιότητα Πολυμελής Βυζαντινή χορωδία νέων, υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, κατόπιν ευλογίας του Σεβαμσιωτάτου κ. Ιγνατίου ο π. Νεόφυτος ανέγνωσε με συγκίνηση την Εγκύκλιο του μακαριστού Ποιμενάρχου κυρού Νικολάου, η οποία και αποτελεί το τελευταίο επίσημο κείμενό του μέσα από το οποίο απηύθυνε προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της κατά Φθιώτιδος Εκκλησίας, τις πατρικές του διδαχές και νουθεσίες για την Εορτή της Κοιμήσεως και για το Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου , την οποία τόσο πολύ αγάπησε, ύμνησε και ετίμησε στην επίγεια ζωή του. Η Εγκύκλιος φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου 2019, δεκαέξι ημέρες προ της αιφνιδίου κοιμήσεως του Ποιμενάρχου και κατόπιν προτροπής και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου, ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής Περιφερείας.

Προ της απολύσεως ο κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τις πατρικές του ευχές για την μεγάλη Εορτή της Παναγίας προς τους πιστούς και αναφερόμενος στην απουσία του μακαριστού Μητροπολίτου χαρακτηριστικά είπε:

«Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη, σεβαστοί Πατέρες, Άρχοντες του λαού, Ενδοξώτατοι του Στρατού, αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα νιώθω ότι τελέσαμε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και αυτή είναι η αλήθεια της Εκκλησίας μας, την οποία μας εκήρυξε σήμερα ο αείμνηστος Μητροπολίτης σας και αδελφός μας Νικόλαος με την Εγκύκλιο, την οποία ήδη είχε αποστείλει πριν από την κοίμησή του και γι’ αυτό και ανεγνώσθη σήμερα σε όλη την Μητρόπολη ως η τελευταία του παρακαταθήκη προς τον πιστό λαό και σ’ αυτή ακριβώς την Εγκύκλιο μας διέσωσε την αλήθεια, τι σημαίνει Κοίμηση της Παναγιάς. Την επιβεβαίωση της Αναστάσεως, αυτής της Αναστάσεως που θα ζήσουμε όλοι οι πιστοί και αυτό είναι το βίωμα και η πίστη της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και σήμερα αν και δεν είναι σωματικά μαζί μας, εντούτοις συλλειτουργεί μαζί μας. Η μνημόνευση του ονόματός του, η ανάγνωση της Εγκυκλίου του, η δική σας παρουσία που είναι ο καρπός των έργων του είναι ακριβώς αυτό το συλλείτουργο που έζησα κι’ εγώ μαζί σας. Και θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου, που παρ’ολο δεν θα το ήθελα στα πλαίσια της Τοποτηρητείας, έγινα προσκυνητής και αυτού του Μοναστηριού, το οποίο εγνώρισα στα παιδικά μου χρόνια, αλλά η φήμη του και η εξέλιξή του με την παρουσία της Μοναστικής αδελφότητος και της Γεροντίσσης Ιωάννας, έχει ξεπεράσει τα όρια της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής. Αλλά και η δική σας σήμερα κατανυκτική παρουσία δείχνει την πίστη, την ευλάβεια και την ευσέβεια των ανθρώπων της Μητροπόλεως αυτής και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό και επευλογώ. Είμαι και εγώ λοιπόν μαζί σας σήμερα συλλειτουργός και συμπροσκυνητής και εύχομαι απ’ τα βάθη της καρδιάς μου να έχετε πάντοτε την ευχή του αειμνήστου Νικολάου που σας αγάπησε και τον αγαπήσατε, που θα κρατήσουμε κι’ εμείς οι αδελφοί του αιωνία την μνήμη του και είμαι σίγουρος ότι και τούτη τη στιγμή ευλογεί από τον ουρανό μαζί με την Μητέρα του Μαρία, όλους εσάς και όλους εμάς. Να κρατήσετε την ευλογία του και τη μνήμη του, να συνεχίσετε το έργο του. Κρατήστε την πίστη και την ευλάβεια που έχετε, κρατήστε τα καλά Μοναστήρια που τόσο πολύ αγαπάτε και είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας μας, συνεχίστε να εργάζεστε στην Ενορία σας. Αυτό που μας σώζει σήμερα στην Πατρίδα μας είναι η Ενότητά μας που διασφαλίζετε μέσα από την κοινή μας πίστη, αυτό είναι το όπλο μας σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και στους καιρούς που περνάμε. Με την Ενότητα μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, να συνεχίσουμε την πορεία μας, ως Πατρίδα και ως Έθνος.

Σήμερα απανταχού της γης οι Έλληνες Ορθόδοξοι γιορτάζουμε την Παναγιά μας, τη Στρατηγό μας, την Ελευθερώτρια, την Μητέρα μας, σ’ Αυτή που απευθυνόμαστε κάθε στιγμή στη ζωής μας, γιατί νιώθουμε και ξέρουμε ότι είναι οικεία σ’ εμάς γιατί απ’ μας προήλθε, την ανθρωπότητα και έγινε σκεύος Εκλογής για να είναι ο Χριστός η σωτηρία των ψυχών μας. Εύχομαι σε όλους σας, η Παναγία να είναι βοήθεια. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες και εορτάζουσες και σε όλους σας».

Ακολούθησε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Ποιμενάρχου κυρού Νικολάου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο, παρουσία των Ιερέων, των επισήμων και του πιστού λαού.

Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη πλούσια δοχή προς όλους στο Αρχονταρίκι και στην Τράπεζα της Μονής.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Αλαμπάνος και πλήθος πιστών.

Φωτογραφία: Δημήτριος Ανάγνου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στη Μονή Δαμάστας»:

Κυδωνίας Δαμασκηνός: Σήμερα τιμούμε και εορτάζουμε την Μητέρα μας
Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή (ΦΩΤΟ)
Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως
Δεκαπενταύγουστος στη Μητρόπολη Εδέσσης (ΦΩΤΟ)
Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του ΠτΔ (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο