Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Γεροντες » Αγιος Πορφυριος » Ο Θεός είναι αγάπη…

Ο Θεός είναι αγάπη…

φθόνος Ο Θεός είναι αγάπη

Ο Θεός είναι αγάπη δεν είναι απλός θεατής της ζωής μας

Ο Θεός προνοεί και ενδιαφέρεται ως Πατέρας, αλλά σέβεται και την ελευθερία μας

Προνοεί και ενδιαφέρεται ως Πατέρας μας που είναι, αλλά σέβεται και την ελευθερία μας. Δεν μας πιέζει. Εμείς να έχουμε την ελπίδα μας στην πρόνοια του Θεού και, εφόσον πιστεύομε ότι ο Θεός μας παρακολουθεί, να έχομε θάρρος, να ριχνόμαστε στην αγάπη Του και τότε θα Τον βλέπουμε διαρκώς κοντά μας. Δεν θα φοβόμαστε μήπως παραπατήσομε.

Το σώμα του ανθρώπου, τόσο τέλειο!

Μεγάλο εργοστάσιο πίνει νερό, πηγαίνει στο στομάχι, στα νεφρά, καθαρίζει το αίμα. Η λειτουργία της καρδιάς, ολόκληρη αντλία, οι πνεύμονες, το συκώτι, η χολή, το πάγκρεας, ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, οι αισθήσεις, η όραση, η ακοή…

Τι να πούμε για τις πνευματικές δυνάμεις και πως συλλειτουργούν ολ’ αυτά συγχρόνως αρμονικά κάτω από την προστασία και την πρόνοια του Θεού!

Όλα είναι στην πρόνοια του Θεού.

Βλέπετε τα πεύκα;

Πόσες βελόνες έχει το κάθε πεύκο; Μπορείτε να τις μετρήσετε; Ο Θεός, όμως, τις γνωρίζει και χωρίς τη δική Του θέληση ούτε μια δεν πέφτει κάτω. Όπως και οι τρίχες της κεφαλής μας και αυτές όλες είναι ηριθμημέναι. Εκείνος φροντίζει και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας, μας αγαπάει, μας προστατεύει.

Ο Θεός είναι αγάπη!

Εμείς ζούμε σαν να μην αισθανόμαστε το μεγαλείο της θείας πρόνοιας.

Ο Θεός είναι πολύ μυστικός. Δεν μπορούμε να καταλάβομε τις ενέργειές Του. Μη νομίζετε ότι ο Θεός το έκανε έτσι και μετά το διόρθωσε.

Ο Θεός είναι αλάθητος. Δεν διορθώνει τίποτα.

Ποιος είναι, όμως, στο βάθος ο Θεός, στην ουσία, εμείς δεν το γνωρίζομε. Τις βουλές του Θεού δεν μπορούμε να τις εξιχνιάσομε.

«Ου γαρ εισίν αι βουλαί μου, ώσπερ αι βουλαί υμών, ουδ’ ώσπερ αι οδοί υμών αι οδοί μου, λέγει Κύριος αλλ’ ως απέχει ο ουρανός από της γης, ούτως απέχει η οδός μου από των οδών υμών και τα διανοήματα υμών από της διανοίας μου».

Όταν ο Θεός μας δωρίσει το χάρισμα της ταπεινώσεως, τότε όλα τα βλέπομε, όλα τα αισθανόμαστε, τότε Τον ζούμε τον Θεό πολύ φανερά.

Όταν δεν έχομε την ταπείνωση, δεν βλέπομε τίποτα.

Το αντίθετο, όταν αξιωθούμε της αγίας ταπεινώσεως, τα βλέπουμε όλα, τα χαιρόμαστε όλα. Ζούμε τον Θεό, ζούμε τον Παράδεισο μέσα μας, που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Θα σας διηγηθώ κάτι – δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει – που δείχνει την πρόνοια του Θεού και τη δύναμη της προσευχής του γέροντα.

Ένας Γέροντας έστειλε τον υποτακτικό του, τον Παΐσιο, να πάει σε μια δουλειά κάπου μακριά απ’ την ασκητική του καλύβα. Εκείνος βάδιζε, βάδιζε ώρες. Ήταν μεσημέρι. Ο ήλιος έκαιγε. Είδε ένα μεγάλο βράχο που είχε σκιά και πήγε και ξαπλώθηκε κάτω απ’ τη σκιά του βράχου να ξεκουρασθεί κι εκεί αποκοιμήθηκε. Εκεί που κοιμόταν – ή κοιμόταν ή ήταν έτσι σε μια κατάσταση χαλαρώσεως – βλέπει τον Γέροντά του να του λέει:

-Παΐσιε, Παΐσιε, σήκω πάνω και φεύγα απ’ αυτού!

Κι όπως τον άκουσε τον Γέροντά του να του φωνάζει δυνατά, σηκώθηκε πάνω κι έκανε πέρα. Μόλις πήγε λίγο πέρα, πέντε έξι βήματα, «γουώωπ!», είδε το βράχο που έπεφτε.

Θα τον πλάκωνε σαν το πουλί στην παγίδα. Δεν θα του άφηνε ούτε κοκκαλάκι, δηλαδή. Ήταν πολύ μακριά ο Γέροντας απ’ τον Παΐσιο, κι όμως τον είδε.

Αυτή είναι η πρόνοια του Θεού.

Τα λόγια του Κυρίου επαληθεύονται: «Σημεία δε τοις πιστεύσασι ταύτα παρακολουθήσει εν τω ονόματί μου δαιμόνια εκβαλούσι γλώσσαις λαλήσουσι καιναίς όφεις αρούσι καν θανάσιμον τι πίωσιν, ου μη αυτούς βλάψει επί αρρώστους χείρας επιθήσουσι και καλώς έξουσιν».

Μπορούμε να σκεπτόμαστε και να λέμε:

-Θεέ μου, είσαι πανταχού παρών και τα βλέπεις όλα, όπου κι αν είμαι. Παρακολουθείς με στοργή το κάθε μου βήμα.

Να επαναλαμβάνουμε με τον Δαυίδ: «Που πορευθώ από του πνεύματός σου και από του προσώπου σου που φύγω; Εάν αναβώ εις τον ουρανόν, συ εκεί ει εάν καταβώ εις τον άδην, πάρει εάν αναλάβοιμι τας πτέρυγάς μου κατ’ όρθρον και κατασκηνώσω εις τα έσχατα της θαλάσσης, και γαρ εκεί η χείρ σου οδηγήσει με και καθέξει με ή δεξιά σου».

Αυτό βέβαια δεν αρκεί που το γνωρίζομε, αλλά είναι μεγάλη ενίσχυση και παρηγοριά, όταν το πιστεύομε, όταν το ζούμε, όταν το ενστερνιζόμαστε.

«Βίος και Λόγοι» Αγίου Γέροντος
Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Σχετικά άρθρα:
Κύριε Ιησού Χριστέ – Ώ της υπερβαλλούσης αγάπης
Πάντα ο Θεός έχει το σχέδιο Του

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο